NORRKÖPING

Socialkontor missade vid dödsfall i överdos

Flera fel begicks i samband med att en 16-årige pojke som avled efter överdos av smärtstillande medel i januari i år. Det medger socialkontoret i Norrköping. Länsstyrelsen har kritiserat kommunen för bristande dokumentation i fallet och framförallt för att inte ha prövat det enligt lagen om vård av unga.

– Vi gjorde uppenbarligen en felbedömning, det säger Thomas Leijon, som är chef för socialkontoret i Norrköping.
Den 16-årige pojken hade en längre tid haft psykiska besvär och missbrukat lugnande medel av olika slag.

Missade drogmissbruket
Mamman till pojken har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med socialkontoret och begärt hjälp, något som hon säger sig inte ha fått i tillräcklig omfattning. Thomas Leijon på socialkontoret säger att man visst varit mycket engagerad i fallet men att man att de inte kunde få fram bevis för hur omfattande drogmissbruket var.
– Det togs några urinprover och de var negativa, det visade inte spår av narkotika.

Prövades inte enligt lagen
Länsstyrelsen kritiserar kommunen dels för att inte ha dokumenterat det hela tillräckligt väl, något de själva konstaterat i sin egen utredning efter dödsfallet. Störst kritik riktar länsstyrelsen mot att fallet inte prövades enligt lagen om vård av unga, något som tillexempel hade kunna gjort att man tvångsomhändertagit pojken.

Bättre dokumentation
Thomas Leijon säger dock att det gjorde man visst, men eftersom dokumentationen var dålig så kan inte länsstyrelsen se att man verkligen gjorde det. Socialnämnden i Norrköpning har nu beslutat att dokumentationen av alla fall skall bli bättre, meningen är också att bedömningarna av alla fall skall göras på ett mer strukturerat sätt.
– Vilka är riskfaktorerna, och vilka skyddsfaktorer finns i det här enskilda läget? Vad är lämpligast då?

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista