NORRKÖPING

Paviljonger ska korta dagiskö

Förskolorna i Norrköping växer, dom senaste fem åren har tusen nya platser skapats. Men barnomsorgskön är fortfarande lång. För att lösa den akuta bristen byggs nu 17 nya avdelningar men många blir i tillfälliga paviljoner.

Enligt Jan Ekman som ansvarar för byggnation av lokaler i Norrköpings kommun, är målet är att lokalerna ska stå klara i början av nästa år.
– Vi kan inte garantera att det ska vara precis vid årsskiftet, men i början på året ska det stå klart.
Det handlar bland annat om förberedande markåtgärder som ska genomföras.
– Vi måste ha en utemiljö för barnen, vi kan ju inte bara ställa ut utemöbler på en asfaltyta.

Fler platser
Norrköpings invånare blir fler och fler, å dom blir det så snabbt så att förskoleplatserna inte räcker till. I Norrköping finns idag 6 500 förskoleplatser och till årsskiftet är det meningen att det ska tillkomma ytterligare 270 stycken. Men många av dom kommer att hamna i tillfälliga paviljonger. Bland annat har man planerat paviljonger vid Ripans och Svanens förskola och ute i Kimstad.

Hoppas på bygglov
Vid årsskiftet planerar man att dom nya avdelningarna ska stå klara.
– Som vi planerar här ska vi hinna med. Det som kan vara lite problematiskt är myndighetsbiten. Vi behöver våra bygglov i tid, paviljongerna är redan bokade.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista