Äntligen älgjakt

Imorgon startar älgjakten här i Östergötland, men förberedelserna har pågått ett bra tag. Vi tog ett försnack med en jaktledare utanför Linköping.

Benny Granqvist är jaktledare i Gullbergs jaktlag i Ljung utanför Linköping.
– Vi har röjt pass, märkt ut pass, snitslat väg till pass. Vi har skjutit in oss. Tre godkända serier ska man ha på älgbanan.

Nyinvigda i jaktlaget
Minst tre godkända serier på älgskyttebanan måste medlemmarna i jaktlaget ha skjutit i höst – annars får de gå utan bössa i skogen, säger Benny Granqvist. Han har planerna klara för jaktstarten.
– Vi ska gå mansdrev, även om vi har lite hundar i laget, för vi har lite nytt folk i laget som ska få lära sig marken på så vis.

Inga dräktiga skjuts
Ljudet av en älg lär väcka den sömnigaste. Men i Gullbergs jaktlag har man beslutat att inte skjuta om det är en mångtaggad tjur som passerar, detta för att på sikt stärka stammen. Och man skjuter inte heller älgkor efter nyår - trots att det är tillåtet ända fram till mars. Det beror på att älgkorna kan vara dräktiga.
– De har rätt stora foster i sig. Det känns inte bra att skjuta ett djur så sent.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".