ÖSTERGÖTLAND

Älgarna ska bli färre

Skogsindustrin har fått gehör för sina intressen i det nya älgvårdsprogrammet för Östergötland, och älgarna ska bli färre. Lagom till älgjaktens start idag i Östergötland presenterar länsstyrelsen det nya programmet.

– Älgstammen i vinterstam ska vara mellan fem och åtta djur per tusen hektar producerande mark, förut var det mellan fem och tio, berättar Thomas Modin som är ansvarig för viltförvaltningen i länet. Det är skogsintressena som trycker på och menar att länet inte tål mer än max åtta älgar per tusen hektar.

Men i år får 3 700 älgar skjutas i länet och enligt Thomas Modig säger erfarenheten att knappt 70 procent av dem kommer att fällas.  Och han rekommenderar länets jägare att skjuta mer älgkor, kvigor och kalvar än hittills.

Jakttiden för älg är från oktober till den sista februari i Östergötland. Men det finns jaktlag i länet som inte skjuter älgkor efter nyår, på grund av att korna bär på kalv då.

Var finns då älgarna i Östergötland? I norra länsdelen, norra delen av Motala kommun och i Finspång, säger en del jägare. Thomas Modin har en annan uppfattning:

– De finns i trakterna runt Valdemarsvik, Ringarum och på gränsen ner mot Kalmar, säger Thomas Modin på länsstyrelsen i Östergötland.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".