Linköping

Dåligt skydd för missbrukande kvinnor

I Linköping finns inget skyddat boende för missbrukande kvinnor som blir slagna av män i deras närhet.

I dag hålls ett seminarium om kvinnornas utsatthet på länsmuseet.

– De här kvinnorna har inte ens någonstans att gömma sig. Det finns ytterst få skyddade boende för de här kvinnorna i Sverige och inget i Linköping. De är utestängda från samhällets hjälp, säger Sofia Kuno på Stadsmissionen i Linköping.

Varför är det så?
– Det är en grupp som skuldbeläggs ytterligare för att vara skyldiga till det våld somd e är utsatta för. Man ser inte den här gruppen som brottsoffer.

Brottsförebyggande rådet beräknar att 100 000 kvinnor i Sverige varje år utsätt för våld. Stadsmissionen i Linköping bedriver sedan tre år tillbaka verksamhet för missbrukande kvinnor. En grupp som ofta utsätts för grövre våld och misshandlas av flera förövare.

– De har ett dubbelt beroende. Både till mannen som utsätter en för våld och till drogen. Man kan vara beroende av att få droger av mannen och det finns en rad faktorer som gör att problemen förstärks.

Sofia Kuno saknar speciella skyddade boenden för missbrukande kvinnor.

– I blandade miljöer kan förövaren finnas i samma rum. Då är det en omöjlighet att kunna erbjuda någon form av förändring i det läget.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".