Ingen lyckad jaktpremiär i Ljungsbro

Ingen älg utan istället en skadeskjuten dovhjort som tog tid från jakten. Det blev resultatet för Gullbergs jaktlag utanför Ljungsbro när älgjakten idag drog igång i Östergötland.

Morgonens jakt hade blivit resultatlös men på förmiddagen var det drevjakt med hundar. Magnus Ulvan fick jaktpass 8, även kallat ”torget” en gräs- och klöveräng inkämd mellan två höjder med planteringar och hyggen..

– Det är ett riktigt smörpass, eller generalpass som vi säger. Det är ofta man får se vilt, de gillar att gå över här. Nu har vi vinden i ansiktet så förhoppningsvis får viltet ingen vittring av oss när de kommer.

Så vi väntade. Och väntade. På håll hördes hundarna som drev viltet och så plötsligt, ett skott. Men det visade sig att hjorten som drevkarlen skjutit blivit skadad. Så istället för fortsatt drevjakt fick Gullbergs jaktlag ägna sig åt eftersök.

– Det är sådant som händer man kan inte lyckas jämt. Men vi fick lite spännande hundjakt i alla fall. Nu får vi återsamlas och summera vad som hänt.

Men Magnus Ulvan var inte allt för missnöjd med dagen trots att vare sig han eller någon annan i jaktlaget inte fått korn på någon älg.

– En trevlig höstdag att sitta och slappa på. Det är precis vad jakt är tycker jag. Det är klart att det spännande att få skjuta men en skön stund i solen i en härlig ekbacke är inte så tokigt det heller.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Mer älgjakt:

FAKTA: Älgjakten

Sedan 1980-talet har Sveriges älgstam krympt kraftigt. Då fanns över en halv miljon älgar, nu uppskattas beståndet till cirka 250 000 djur.

Under älgjakten 2007 sköts cirka 80 000 älgar, omkring en tredjedel av beståndet.

Av Sveriges drygt 260 000 registrerade jägare beräknas omkring 200 000 delta i älgjakten.

Älgjakten i nordligaste Sverige började i september, i resten av landet är startdatum den 13 oktober.

Jakten pågår i minst två dagar och som längst till och med januari 2009, beroende på vilken typ av licens som jaktområdet fått.

Jaktlicens utfärdas av länsstyrelsen och dit ska också jaktresultatet rapporteras.

Källor: Jägareförbundet och länsstyrelserna. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista