LINKÖPING

För tidigt födda klarar sig bra

Det går bra för de flesta barn som fötts mycket för tidigt, men pojkarna har det tuffare än flickorna de första åren. Det här visar den första svenska långtidsstudien på barn som vägde 1500 gram eller mindre när de föddes för tjugo år sedan.

Studien har nu gett upphov till en doktorsavhandling av barnläkare Per-Olof Gäddlin vid Linköpings universitet. Han tycker det är viktigt att barnen följs noga de första åren och han anser också att forskningen måste öka kring varför en del förlossningar startar för tidigt.

Barnen det handlar om föddes 1987 och 1988 i Östergötland, Kalmar eller Jönköpings län. Alla vägde vid förlossningen 1500 gram eller mindre och de har under sin uppväxt följts tillsammans med en kontrollgrupp på lika många icke för tidigt födda barn.

Studien visar att de för tidigt födda pojkarna legat mer på sjukhus och haft mer problem med motoriken än de andra barnen.

- Det är viktigt att se efter om det är en biologisk skillnad eller något annat som ligger bakom det hela, säger Per-Olof Gäddlin.

Det här är den första svenska långtidsstudie som gjorts på barn med en födelsevikt på under 1500 gram. Sedan tidigare finns liknande studier från Kanada och USA.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista