Klyftorna mellan rika och fattiga ökar

Trots de senaste årens goda ekonomiska tillväxt har unga, pensionärer, ensamstående mammor och invandrare fått det sämre ekonomiskt de senaste tio åren. Det visar en rapport som socialdemokraterna i länet har tagit fram.

Rapporten som tagits fram på uppdrag av socialdemokraterna i Östergötland ska användas för att utforma partiets politik till nästa val. Det är tänkt att rapporten ska användas både regionalt och på riksnivå.

Sverige har haft en god ekonomisk de senaste åren. Men Teresa Carvalhos rapport visar att det inte betyder att alla fått det bättre. Jämfört med den övriga befolkningen har unga, pensionärer, ensamstående mammor och invandrare halkat efter och fått det sämre ekonomiskt de senaste tio åren.

- Risken är ju att det också är de här grupperna som får det tuffast nu i lågkonjukturen, att det slår hårdast mot dem, det brukar ju vara så, befarar Teresa Carvalho. 

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Billy Gustafsson från Norrköping, hoppas att rapporten ska leda till att socialdemokraterna bland annat ser över hur samhällets resurser fördelas för att minska klyftorna mellan rika och fattiga. Han är medveten om att unga, pensionärer, ensamstående mammor och invandrare ahr fått det sämre trots att det varit hans eget parti som suttit i regeringsställning

- Jag är den förste att säga att detta delvis är resultatet av en socialdemokratisk polistik, därför måste vi nu också ompröva det självkritiskt och säga att detta har lett till ett resultat som vi inte vill ha, konstaterar Billy Gustafsson.

Johan Gustafsson/Marie-Louise Kristensson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista