NORRKÖPING

Rättegång om utpressningshärva inledd

Uppdaterad 16:40

Under stor polisbevakning inleddes i dag den försenade rättegången mot de fem män från Jönköping och Stockholm som åtalats för att ha försökt utpressa två finansmäklare från Norrköping på 2,4 miljoner kronor.

En tidigare förhandlingsdag fick ställas in då de målsägande aldrig dök aldrig upp. Men i dag var finansmäklarna på plats.

Under rättegången berättade de två finansmäklarna att de blivit kallade till ett möte på Grand Hotell i Norrköping i början av september.

Fick dödshot
Väl där blev de hotade till livet. Om de inte betalade 2,4 miljoner kronor skulle ”blod flyta”, ska en av dom åtalade ha sagt.

På mötet hade en av de nu åtalade en tröja på sig med ett märke som tillhör en underavdelning till mc-klubben Bandidos. Den visade han upp och sa: ”ni förstår var vi kommer ifrån”.

De fem männen har åtalats för försök till grov utpressning, men alla nekar till brott. De två finansmäklarna anade oråd och kontaktade polisen innan mötet, och de fem männen kunde gripas.

Krögare misstänks
Polisen misstänker att en krögare, som driver caféer i Norrköping och Jönköping, står bakom utpressningen.

Polisens teori är att han ska ha känt sig lurad av finansmäklarna efter en misslyckad aktieaffär.

Men krögaren nekar själv till all inblandning, och polisen har inte kunnat bevisa att han begått något brott.

Läs mer:

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista