1 av 2
2 av 2
NORRKÖPING

Krisövning i Ingelsta

Ett krisscenario pågick under dagen i området Ingelsta i Norrköping. Krisövningen syftar till att förbereda olika parter i händelse av verkliga krissituationer och det pågick under dagen stor aktivitet vid området.

Enligt scenariot har ett godståg lastat med salpetersyra, kolliderat med en buss och ett femtiotal skadade ska flyttas från platsen.

– Det här skulle kunna hända när som helst i princip. Eftersom vi har mycket tung trafik som passerar genom Norrköping och övriga Östergötland. Dels samövar man och lär känna varandra på en stor olycksplats och hur man jobbar, säger Michael Strömberg, från Norrköpings brandförsvar som idag agerade övningsledare.

Övningen är ett samarbete mellan kommunens tekniska kontor, brandförsvaret, landstinget, Green Cargo, Veolia, assistanskåren och polisen. Krisövningen syftar till att parterna ska vara väl förberedda i händelse av verkliga krissituationer.

Efter det att dom skadade tagits om hand fick en del av dem fortsätta till akuten på Vrinnevisjukhuset där ett traumateam tog emot.

– Vad det gäller trauma är det svårt, man kan inte vara förbered på vad som kommer. Då gäller det att öva så att vad som än händer så ska man ha sett det innan och övar i teamet så man är samarbetade och kan rutinerna när det händer, säger kirurgen Per Loftås på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista