Landstinget mot nollresultat- nya besparingar väntar i vården

Landstinget går mot ett nollresultat i år. Det visar den senaste prognosen. Men hälso- och sjukvården dras fortfarande med stora underskott och nästa år väntar nya besparingar.

Landstinget räknar med att gå jämt upp i slutet av året. Det betyder inte på något sätt att krisen är över. Hälso- och sjukvården beräknas göra ett underskott på drygt 100 miljoner kronor. Det är finansiella poster, något högre skatteintäkter än beräknat och höjda statsbidrag som räddar landstinget i år igen.

Förra året när sjukvården gjorde ett underskott på över 300 miljoner kronor gjorde ändå landstinget totalt en vinst på 62 miljoner kronor, tack vare ökade skatteintäkter och vinster på börsen.

Underskottet ökar inte längre
Men det ser ändå lite ljusare ut för ekonomin. Underskottet i vården har i alla fall slutat skena. Antalet anställda har minskat under året och underskottet har inte ökat nämnvärt sedan i våras. Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) säger att man nu börjar se effekterna av vårens sparpaket.

Men de 120 miljoner kronorna i överskott som landstinget budgeterat för klarar man alltså inte och de pengarna ska fortfarande sparas in, säger Morell.

Ytterligare besparingar kan komma
Inför nästa år planerar landstingsmajoriteten en generell besparing på två procent i alla verksamheter. Det motsvarar ungefär 100 miljoner kronor och nästan lika mycket ska sparas in 2010. Morell säger också att hon inte utesluter ytterligare besparingsåtgärder om det ekonomiska läget skulle ändra sig under hösten.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista