Satsning på sjöövervakning

Högskolan i Blekinge har fått pengar att utveckla ett projekt som skall öka övervakningen och säkerheten till havs i Östersjön. Projektet finansieras i första skedet av Krisberedskapsmyndigheten men kan också få pengar från det amerikanska Homeland Security-departementet.

Säkerheten till sjöss i Östersjön, skulle kunna bli bättre med ett nytt sjöövervakningssystem. Man ska utveckla system för att kunna sammanställa information från bland annat radar och satellitbilder. Med hjälp av metoden ska man kan man se hur olika farkoster på sjön, beter sig.

– Vi kan se om det är ett onormalt beteende det kan var till exempel att två båtar går upp ute till havs nära varandra, det kan vara ett smugglingsbeteende men det kan också vara att en motor har havererat, det vet man ju inte, säger Henrik Johnsson från Blekinge tekniska högskola.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista