Östergötland

Mp vill se spårvagnar i Linköping

Miljöpartiet vill satsa 24 miljarder kronor under 15 års tid för att bygga nya spårvagnslinjer i de största svenska städerna.

Sträckan Norrköping-Söderköping via Navestad nämns som ett exempel men även helt nya spår i Linköping.

Dyrt blir det men kollektivtrafik kostar, säger språkröret Peter Eriksson.

– Faktum på bussar om man ska bygga ut kollektivtrafiken kommer att kosta väldigt mycket pengar, särskilt om man ska ha samma trafikkapacitet. Det är det som är bra med spårväg. Man får högre kapacitet och det tar faktiskt lite mindre plats på gatorna, säger Eriksson.

Tanken är att staten ska finansiera halva kostnaden av en utbyggnad. Bland annat vill partiet bygga en spårvagnslinje i Linköping mellan resecentrum och Malmslätt,

– Det är den typen som vi vill göra. Det är inte bara i centrum utan även en bit ut.

Link-Link beräknar miljöpartiet skulle kosta 1,6 miljarder kronor. Lika mycket som utbyggnaden av spårvägen i Norrköping förbi Navestad och vidare till Söderköping.

Vore det inte enklare att satsa på bussar med biodrivmedel?
– Jo, det vore enklare om man inte redan har spårväg. Men i det långa loppet så är det energieffektivare och även transporteffektivare att satsa på spårvagnar.

Kan ni få stöd från andra partier för det här?
– Det kan nog behövas lite utbildning där. Många upplever nog spårvagn som lite gammaldags men åker man runt i Europa i de moderna storstäderna så pågår en jättespännande utveckling med spårvagnar.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".