Motala

Triathlonklubb tar över Motalabad

Uppdaterad 17:50
Mariebergsbadet i Motala blir kvar. Kommunen beslöt idag att gå in med en halv miljon kronor per år i driftbidrag och det blir Motala triathlonklubb som ska driva badet i samarbete med Motala simsällskap.

– Vi är glada över den här lösningen, säger Michael Thorén, ordförande i Motala Triathlon Club.

– Tack och lov att det får vara kvar. Det säger jag som gammal Motalabo. Det har vi diskuterat i PRO-föreningar fram och tillbaka och alla vill att det ska vara kvar. Det är roligt att det blir så, säger Motalabon Solveig Sjöberg.

Badets framtid har varit hotad eftersom ägaren, Folkets Park- och Husföreningen i Motala haft ekonomiska problem med anläggningen och inte vill ha den kvar.

Beslut på bildningsnämnden
Kommunen vägrade först att betala för badet men efter ansträngningar från flera håll har parterna nu enats. Triathlonklubben har skrivit kontrakt med Folkets Park- och Husföreningen om att arrendera badet och kommunen betalar 500 000 kronor per år i bidrag. Till att börja med ges pengarna de närmsta tre åren. Det klubbades på bildningsnämndens möte idag.

– Jag är nog en av de gladaste. Det har varit hårt jobb de senaste veckorna och inte så lätt att lösa det. Men nu har vi kommit fram till ett beslut och det känns bra. Nu arbetar vi med olika samarbetspartners för framtida lösningar, säger Mikael Thorén ordförande i Motala Triathlon Club.

Sponsrat namn på badet
Mariebergsbadet kommer nu att döpas om i samarbete med någon sponsor framöver. Det kommer att bli nya, längre öppettider och möjligheter att gå in på badet även om det inte finns någon i kassan. Speciella kort ska säljas för det.

– För vår del är det bara vinning. Jag tror att det är våra simmare som är gladast idag. De är nog de största vinnarna tillsammans med alla motionärer som får ta del av badet även när det är kallt i Vättern, säger Alexander Ström i Motala Simsällskap som kommer att hjälpa triathlonklubben med driften av badet.


Bra för hela Varamon
Utomhusbadet ligger intill Folkets Park i Varamon, ett stenkast från Vättern. Campingplatsen Z-parken ligger lite längre bort i Varamon.

– Jag tycker att det är bra för kommunen och för hela Varamobadet, särskilt på våren innan det blir varmt i sjön, säger Karl-Göran Johansson i BK Zeros som driver campingen.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".