1 av 2
Det är mycket osannolikt att Ostlänken kommer att dras vid den befintliga järnvägen, här vid Getå.
2 av 2
Här, på Håkan Thornells mark, kan Ostlänken komma att gå fram.

Banverket sågar ett av sträckningsalternativen för Ostlänken

Det södra alternativet till sträckning, mellan Kolmården och Norrköping, avfärdas av Banverket eftersom det inte lever upp till kraven för en höghastighetsjärnväg. Det gör att det i praktiken endast finns två alternativ till dragning av järnvägen längs denna sträcka.

– Vi har kommit fram till att det blåa, södra, alternativet inte uppfyller de krav som Banverket har för en höghastighetsbana, det säger Eva Dufva som är informatör på Banverket.

Avfärdas - men finns ändå kvar
Det södra alternativet mellan Kolmården och Norrköping, som i stort sätt löper längs den befintliga stambanan, avfärdas av Banverket då det inte går att hålla den höga hastighet som är tänkt. Alternativet finns dock ändå kvar, men om regeringen som skall ta det slutgiltiga beslutet om Ostlänkens sträckning lyssnar på Banverket så kommer det alternativet inte att användas.

Det här gör att det är den sträckningen som löper strax norr om E4:an och det alternativ som skär igenom skogsområdet ännu längre norrut som kvarstår. 

Kritiker kan tvingas flytta 
Håkan Thornell som är centerpartistisk kommunpolitiker i Norrköping är kritisk till hela Ostlänken, dessutom kan han komma att drabbas personligen då han bor på en gård där det såkallade röda alternativet för järnvägssträckning går fram.

– I värsta fall får man väl flytta härifrån, vi har ju vårt hus där den röda sträckningen går fram. Dessutom har vi vår jultomteverksamhet i området som också hotas. Men egentligen tror jag inte att det här bygget blir av, säger Håkan Thornell.

Varför inte?
– Det finns ju inga pengar avsatta för det här, jag har väldigt svårt att tro att det här kommer bli verklighet under vår livstid, säger han.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista