Präster diskuterar böner

Idag träffades samtliga präster i Linköpingsstirft för sina årliga överläggningsdagar. Temat för årets samtal var bönen.

Man kan be om vad som helst, tycker kyrkoherden Katarina Wändahl.

– Ja, det kan man absolut. Man kan också be arga böner. Man kan säga upp kontakten med Gud, bönen är ju en relation med ett högre väsen, säger Wändahl som är kyrkoherde i Styrstadsförsamling i Norrköping.

Måste man tro på Gud för att be?
– Nja, det får den som ber avgöra. Ibland kanske man inte har tagit ställning till om man tror på gud eller inte och ibland ber man kanske till en gud man inte tror på.

Det är biskop Martin Lind som samlat alla präster i Linköpings stift till överläggningar. Det gör han varje år med olika teman på programmet. En bön kan se ut på många olika sätt, konsaterar Katarina Wändahl.

– Formen är ju mer en hjälp för att be. Hjälper det att knäppa händerna så kan man göra det, vill man gå ut i naturen och be så gör man det. Det är mer en formsak, tycker jag.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista