Läkaren Mattias Ekstedt ligger bakom avhandlingen.
LINKÖPING

Fettlever farligare än vad man trott

Var femte svensk har för stora mängder fett i levern. En doktorsavhandling från Linköpings universitet visar nu att fettlever genom övervikt är betydligt mer farligt än vad man tidigare trott.

– De här patienterna som har för mycket fett i levern dör i högre utsträckning än vad bakgrundsbefolkningen gör, och det är också fler som utvecklar symptom på nedsatt leverfunktion, säger läkaren Mattias Ekstedt som ligger bakom avhandlingen.

Avhandlingen är baserad på världens längsta uppföljning av patienter med så kallad övervikts orsakad fettlever. 129 patienter har följts upp efter 14 år och då har man kunnat se hur vilka sjukdomar dom fått och hur många som dött. Avhandlingen visar att dom patienter med för mycket fett i levern dör i högre utsträckning än för befolkningen i stort.

Upp till fem procent av leverns volym ska normalt sätt vara fett, men för personer med fettlever så kan det vara över 40 procent fett i levern.

– Det här påverkar kroppens omsättning av flera näringsämnen och det gör också att risken att i framtiden utveckla diabetes ökar, risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar ökar. Vi har också visat att risken för att faktiskt få nedsatt leverfunktion ökar hos de här patienterna, säger Ekstedt.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".