NORRKÖPING

Färre hemlösa i Norrköping

Antalet hemlösa i Norrköping minskar. Det visar två nya undersökningar.

– Jag känner att det är skönt att det har minskat, för det är förfärligt att vara uteliggare, säger Ingvar Almroth, som är ordförande i Hela Människan.

Den första undersökningen har gjorts av socialnämnden i Norrköping och den kyrkliga frivilligorganisationen Hela Människan. Den visar att det finns en hemlös i Norrköping, som under året besökt Ria-Centret, en samlingsplats för socialt utsatta människor.

Klar minskning
Socialnämndens egen undersökning visar att det finns fyra hemlösa i kommunen. Förra året fanns tio hemlösa, medan 27 personer var hemlösa för sex år sedan. Antalet hemlösa har alltså minskat rejält.

– Jag känner att det är skönt att det har minskat, för det är förfärligt att vara uteliggare, säger Ingvar Almroth, som är ordförande i Hela Människan.

Margareta Öst, socialchef i Norrköpings kommun, tror att en förklaring till minskningen är att kommunen har blivit bättre på att fånga upp personer på glid.

Unga bostadslösa
Socialnämndens undersökning visar också att 389 personer i Norrköping är bostadslösa. Det innebär att de bara har ett tillfälligt boende på till exempel ett stödboende, behandlingshem eller är inneboende. Förra året fanns 420 personer i den här gruppen.

Men det som oroar företrädare för Norrköpings kommun är att fler och fler av dessa är unga människor utan missbruksproblem. Både socialchefen Margareta Öst och socialnämndens ordförande Li Teske (s) säger att det här är något som kommunen måste följa upp.

Men att lösa det här problemet är inte lätt för kommunen, anser Margareta Öst.

– Det här är en fråga som är större än att bara handla om socialtjänstens ansvar. För det handlar bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik och välfärdspolitiken i stort.

Johan Gustafsson
johan.gustasson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista