NORRKÖPING

Hemtjänsten ska leverera kall mat

Hemtjänsten i Norrköping kommer från och med i vår sluta leverera varm mat hem till de gamla varje dag och istället skicka ut kyld mat en gång i veckan. Sen får de äldre själva värma maten, något som inte är så populärt bland de berörda

– Då ska jag själv använda mikrougnen, ta fram mat och värma. Sen får jag ta hand om allting själv, säger Gösta Löfgren.

Idag lagas hemtjänstens mat i kommunens kök i Sandbyhov på morgonen. Sen hålls den varm fram till lunchtid när den efter några ompackningsrundor når bordet hemma hos Gösta och de andra. Från våren serveras alltså kyld mat, för de äldre att värma.

Saken är den att kommunen har problem med den varmhållna maten, det är bökigt med logistiken och under tiden blir maten sämre.

– Ju längre man varmhåller mat, ju sämre är det. Om det går över två timmar så försvinner näringsämnen. Samtidigt som det inte uppfyller varmhållningskraven heller, säger vård- och omsorgschefen Lars Carlsson.

Kyld mat ger samma näring som nylagad när den sen värms upp och man slipper risken med att maten blir ljummen och bakterierna frodas, dessutom kan man själv välja när man vill äta påpekar Lars Carlsson.

Den kylda maten kommer att tillagas i Sala och köras de 18 milen till Norrköping, men tanken är att det inom några år ska finnas ett Cook and chill kök i Norrköping och att då även de flesta äldreboendena i kommunen ska gå över till kyld mat.

Hemtjänsten kommer att leverera maten en gång i veckan i fortsättning., alla veckans måltider på samma gång.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista