Mjölby

Tre års fängelse för rånplaner

Uppdaterad version kl. 16:02
Det blev tre års fängelse för de tre män som greps av nationella insatsstyrkan i Mjölby i augusti misstänkta för förberedelse till grovt rån. Det beslutade Linköpings tingsrätt i dag. En fjärde person greps i onsdags, men har satts på fri fot och är inte längre misstänkt.

De tre männen har hela tiden förnekat brott och inte velat ge någon förklaring till de fynd polisen gjorde vid gripandet. Tingsrätten anser att bevisen är mycket övertygande för att trion planerat ett rån. Fyndet av sprängmedel och vapen gör att det rubriceras som grovt. Männen döms därför till tre års fängelse för förberedelse till grovt rån.

Fjärde person
En fjärde misstänkt greps av polisen i Stockholm i onsdagskväll. Mannen som är 36 år och hemmahörande i Stockholm sågs i Mjölby tillsammans med de övriga tre männen. 36-åringen sattes i eftermiddag åter på fri fot efter förhör.
- Han är inte längre misstänkt för förberedelse till grovt rån, säger Nils Ahlberg, kriminalinspektör vid Linköpingspolisen.

Avslöjades på mack
Männens rånplaner avslöjades tack vare en uppmärksam polis från rikskriminalen som upptäckte trion på en bensinmack utanför Nyköping. Männen är hemmahörande i Stockholm och Sundsvall och två av dem är tidigare dömda för grova våldsbrott och har också deltagit i varsin uppmärksammad rymning under sin tid i fängelse. Polisen förstod direkt att något skumt var på gång och följde efter dem söderut på E4:an. I Mjölby slog nationella insatsstyrkan till och grep dem.

Värdetransport eller bank
I ett skogsområde i närheten fann polisen en större vapengömma med sprängmedel och automatvapen. Man hittade också walkie-talkies, kofötter och två stora dunkar med bensin. Enligt polisen skedde gripandet strax före det att männen skulle slå till. Vad man tänkte råna är däremot inte känt, men polisen misstänker att målet kan ha varit en bank eller en värdetransport i området.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".