1 av 3
Jörgen Rundgren
2 av 3
Gunnar Axén
3 av 3
Christian Gustavsson

Oro i moderaterna inför förbundsstämma

Oron inom moderaterna i länet fortsätter efter vårens turbulens kring riksdagsledamoten Gunnar Axén.

Just nu pågår en extrastämma där ett första steg tas mot vem som kommer att få plats på partiets valsedel inför nästa riksdagsval.

Det är nomineringskommittén som ska utses på dagens möte. Det är den som till slut lägger fram förslagen på vilka moderater från länet som ska hamna på partiets valsedel till riksdagen.

Osämja i Norrköping
Problemet är att toppmoderaterna i Norrköping och riksdagsledamoten Gunnar Axén fortfarande bråkar sedan vårens misshandelsanklagelser mot Axén och efterdyningarna av dem. Axén har sagt att han utsätts för en smutskastningskampanj och norrköpingsmoderaterna säger att de inte har förtroende för Axén efter hans sätt att sköta situationen.

Nu är frågan om Axén kommer att få förnyat förtroende att kandidera till riksdagen.

Norrköpingsmoderater stryks
Den gamla nomineringskomittén har upplösts och ska ersättas av en ny Enligt det liggande förslaget stryks två tunga Norrköpings namn, Viktoria Strömberg och Stefan Hagfelt uttalat axénkritiska och det här har fått det att bubbla på flera håll inom moderaterna.

– Det är inte minuppgift att ta ställning till namn. Jag har konstaterat att nomineringskommittén inte fungerade. Då måste jag tillsammans med förbundsstyrelsen ta ansvar för det och då har vi beslutat att upplösa den gamla kommittén och välja en ny.

För tidigt att bestämma Norrköpings oppositionsråd Jörgen Rundgren menar att stämmans viktigaste fråga är ”om det är bra för moderaterna att Gunnar Axén kandiderar till riksdagen” men det är en fråga som Christian Gustavsson inte vill ta i.

– Det är för tidigt att ta ställning till den frågan och det är inte vi som förbundsordförande eller kommunalråd som ska bestämma det utan det är våra medlemmar.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista