Slopad tull slår mot Agroetanol

Lantmännen som äger etanolfabriken i Norrköping rasar över regeringens planer på att ta bort tullen på brasiliansk etanol, något som skulle slå hårt mot fabriken i Norrköping som dessutom har byggts ut för en miljard kronor.

- Vi har frågat oss vilka som tjänar på det, säger Joakim Säll som är vd vid Lantmännen Agroetanol.

- Vi kan inte se att det är miljön som tjänar på det eftersom den etanol vi producerar i Norrköping är så pass bra. Vi kan inte se att det är staten eftersom man inte kan få några tullinkomster. vi kan egentligen inte heller se att det är konsumenterna eftersom vi pratar om låginblandningsetanol.

En slopad importtull handlar bara om den etanol som används i 95-procentig bensin. För konsumenterna skulle bensinen kunna bli nio öre billigare, säger Joakim Säll.

Blir det allvar av planerna får Lantmännen satsa på export till övriga Europa. Och om bara ett par veckor planerar man att starta produktionen i den nya anläggningen, en satsning som kommer att framställa fyra gånger så mycket etanol som idag.

- Det är väldigt tråkigt att producera ett klimatsmart drivmedel med 80 procent mindre koldioxideffekt än bensin och sedan vara tvungen att exportera den till andra EU-länder -  samtidigt som båtar med precis samma molekyler kommer åkande till den svenska marknaden, säger Joakim Säll.

Katarina Wahlström katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista