Kommuner sparar småskolor

Elevantalet i Sveriges grundskolor minskar. Men enligt Skolverket så sparas fler skolor än elevminskningen motsvarar. I Östergötland har flera nedläggningshotade skolor räddats det senaste året efter protester från boende, som i Linköping, Ödeshög och Vadstena.

På Skolverket jobbar Sven Sundin med statistik och utvärdering av den svenska grundskolan, en skola som håller på att krympa rejält elevmässigt - 192 000 barn mindre mellan åren 2001 och 2011.

- Det är en dramatiskt stor minskning, säger han.

Minskningen motsvarar en nedläggning av 100 grundskolor per år i Sverige, enligt Sven Sundin. I själva verket har 40 lagts ner de senaste åren, säger han. Och det betyder fler lärare per elev än tidigare - om inga lärare sägs upp.

- Det innebär, kan man säga, att man satsar på skolan. Det blir mer pengar per elev i grundskolan och det blir fler lärare per elev, säger Sven Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista