Utrotningshotad fisk vanlig i disk

Trots de senaste årens debatt om olika fiskarter som hotas av utrotning så säljer fortfarande många butiker i länet utrotningshotad, såkallad rödlistad, fisk, det här visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

ICA, Coop och Lidl har flest rödlistade arter i sina butiker.

Trots larm om att många fiskarter är hotade av bland annat utfiskning så har vi, oavsett företag, hittat rödlistade arter i alla butiker vi besökt i Östergötland.

I den så kallade rödlistan som ges ut av Världsnaturfonden finns bland andra torsk, rödspätta och ål, men även tigerräkor eftersom de påverkar miljön negativt där de odlas, oftast i Asien.
Det finns förvisso inget förbud mot att sälja de hotade arterna utan rödlistan är bara en rekomendation. ICA, Coop och Lidl har flest rödlistade arter i butikerna och så här säger ICA’s miljöchef Kerstin Lindewall om varför de saluför tigerräkor.

- Vi har sagt så här att vi inte bojkottar produkter. Är man inte med och köper så är det svårt att vara kravställare.

Även Coop, som marknadsför sig som ett gott miljöval när det gäller livsmedel, säljer rödlistad fisk och jätteräkor, eller tigerräkor som de också kallas. Michael Robertsson, som är miljöchef där, menar att de ändå har flest miljövänliga alternativ på marknaden, men att de också säljer sådant som inte alltid är det bästa ur miljösynpunkt.

- För det är egentligen så som vi försöker driva alla miljöfrågor, att ta fram ett alternativ som är godkänt av en tredje part, säger Michael Robertsson.

Sveriges Radio har undersökt 155 butiker i 46 kommuner och i de allra flesta butiker såldes hotad fisk. Vanligast är torsk från Nordatlanten, som fanns i 126 av 155 butiker. I två av tre butiker hittades rödspätta, medan tropiska jätteräkor fanns i nära hälften av butikerna.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".