arkivbild
YDRE

Skolors framtid avgörs idag

Idag, måndag, kan ödet avgöras för de två nedläggningshotade skolorna i Ydre kommun, Rydsnässkolan och Asby skola. Ärendet tas upp i kommunstyrelsen idag och om skolorna stängs så kommer fem lärartjänster att dras in.

Nu vill Lärarförbundet i kommunen gå runt lagen om anställningsskydd för att rädda kvar de yngre lärare som annars tvingas gå

Beslutet om Rydsnässkolans och Asby skolas framtid tas i höstens budgetarbete och på måndagen ska ärendet upp på kommunstyrelsen i Ydre.

Nu vill Lärarförbundet i kommunen gå runt lagen om anställningsskydd för att rädda kvar de yngre lärare som annars tvingas gå, det säger Alf Åberg som är ordförande i Lärarförbundet i Ydre.

- Det är folk mellan 28 och 35 år som har påbörjat en lärarkarriär. Om vi låter det gå som det är tänkt med LAS-listor så kommer dessa personer som blir sparkade inte vilja komma tillbaka till kommunen, menar han.

Förslaget från Lärarförbundet i Ydre innebär att äldre lärare ska erbjudas gå ner i arbetstid och kunna fungera som mentorer för de yngre. Lärarna avstår kommande löneökningar men behåller sin nuvarande lön. Det skulle ge utrymme för att behålla de yngre lärarna också. Lärare Karin Nyström På Ydreskolan tycker att det låter ganska bra.

- Det kan finnas som ett alternativ, men absolut inget måste, säger hon.

Kommunledningen har ännu inte svarat på Lärarförbundets förslag. Kommunalrådet Inga Arnell-Lindgren ska före kommunstyrelsemötet idag träffa grupper från de båda nedläggningshotade skolorna, där man räknat på befolkningsprognoser och kostnader för att ha kvar skolorna. Före dess vill hon inte kommentera förslaget.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista