Linköping

Elever flyttas när Solhagaskolan rivs

Uppdaterad version kl. 16:18
Solhagaskolan i Ryd flyttas till Rydsskolan i Linköping kommande höst. Förslaget presenterades under förmiddagen av kommunen, beslutet fattas senare i veckan av barn- och ungdomsnämnden.

Solhagaskolan ska sedan rivas och ska ge plats åt en ny förskola i området. 250 elever berörs av beslutet.

När det under nästa läsår ringer in för Solhagaskolanselever görs det på Rydsskolan. Solhagaskolan ska nu rivas och på sikt ge plats åt en ny förskola. Anledningen är att dels är Solhagaskolan lokaler i dåligt skick och dels har man för få elever på för många skolor i området.

– Solhagaskolan är i så dåligt skick att vi måste göra något åt det. Dessutom har vi en överkapacitet i Ryd på 200-300 elever som vi ser håller i sig på sikt. Vi kan inte ha en organisation med så mycket tomma platser utan vi måste se över vår användning av lokaler, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Catarina Rosencrantz (m)

Vad händer med Rydsskolan nu?
– Den byggs om både invändigt och utvändigt för att kunna ta emot de yngre barnen. Vi måste skapa en utomhusmiljö som blir bra för de yngre. Vi ska också kunna rymma en del andra verksamheter som flyttar in i Rydsskolan, bland annat fritidsgården.

Förändringen för skolverksamheten i Ryd handlar inte bara om vilka elever som ska gå vart, kommunen vill nämligen göra skolan i Ryd mer öppen för allmänheten på kvällar och helger.

– Jag tycker det är synd att vi har skolor som i princip är mörka och låsta halv fem. Vi har massor av spännande verksamhet som kan flytta in i skollokaler. Inte bara på Rydsskolan utan även kanske, i förlängningen om det här slår väl ut, på andra skolor. Vi har stora resurser. Vi har hemkunskapssalar, vi har slöjdsalar, vi har aulor, vi har musiksalar… Vi har stora möjligheter att bygga något annorlunda och nytt. Kunna ha skolan öppen kvällar och helger och rymma mer verksamheten än vad den gör idag, säger Catharina Rosencrantz, ordförande i barn och ungdomsnämnden i Linköping.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista