Motala

Stopp för fyrverkerier i centrala Motala

Uppdaterad version kl. 13.54:
Den som vill smälla fyrverkerier i centrala Motala kommer framöver behöva tillstånd från polisen. Med det förslaget hoppas kommunen få bukt med de krigsscener som utspelats i centrum under nyårsafton de senaste två åren.

De senaste nyårshelgerna har varit allt annat än trevliga för Motalapolisen. Under förra nyårsafton blev en polis beskjuten med en raket och träffad av splitter.

Som en krigszon
Enligt polisen utspelades rena krigsscener på stora torget. Att ingen blev allvarligt skadad var ett rent under, uppger Kenneth Nilsson, närpolischef i Motala.

–Det var väldigt otäckt på nyårsafton. I samband med en ganska hög berusningsgrad och med människor som gick med raketer i handen, och smällde av dem i handen och riktade raketerna mot andra, det var riktigt otäckt, säger han.

Måste ha tillstånd
Hittills har polisen saknat stöd i lagen att stoppa fyrverkerierna. Men nu finns ett förslag om att ändra den lokala ordningsstadgan så att alla som vill skjuta fyrverkerier i centrala Motala måste ha tillstånd från polisen. I dag finns en sådan regel för isstadion och idrottsparken i Motala. I kväll tar kommunen upp förslaget till beslut.

– Det är bra att vi får ytterligare ett verktyg, vi sänder en signal att här får man inte skjuta raketer. Är det någon som gör det så kan vi förhindra det i ett tidigt stadium utan att det blir några allvarliga tillbud.

Finns det ingen risk att folk skjuter ändå?
– Den risken finns ju alltid men vi kan ju hoppas att det finns en viss laglydnad bland Motalaborna. Jag hoppas att de förstår att det inte är tillåtet att smälla raketer på torget. Man kan säga att det är förbjudet på nyårsafton eftersom man skulle behöva ett tillstånd för att skjuta raketer och det kommer man troligen inte att få.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista