Otydlig ursprungsmärkning på torsk

Det är svårt för konsumenter att se om torsken de köper kommer från utrotningshotade bestånd. På Findus förpackningar står det att torsken är från Nordostatlanten, ett jätteområde där vissa bestånd är hotade men inte alla.

Enligt Världsnaturfonden är det bara beståndet i Barents Hav som är lämpligt att fiska av i Nordostatlanten. Findus hävdar att deras torsk kommer just från Barents hav men det står ingenting om det på förpackningarna. Något som kritiseras av Världsnaturfonden.

– Om inte det står så kan man ju inte garantera att det kommer därifrån även om inköparen vet det. Jag som kund kan inte veta det, säger Inger Näslund.

På Findus har man tagit åt sig av kritiken från kunder och miljöorganisationer och lovar att det nu ska bli tydligt att torsken de säljer kommer från säkra bestånd.

Att det inte skett tidigare förklarar man med att gamla förpackningar finns kvar på marknaden.

– Det här hade varit ute butik om inte torskförsäljningen minskat. Vi räknar med att de nya förpackningarna med märkningen finns ute i slutet av året, säger Inger Larsson på Findus.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista