Kall sommar stoppade alger

Den förhållandevis kalla sommaren gjorde att algblomningarna utmed östgötakusten inte blev så omfattande i år jämfört med förra sommaren. Det här visar SMHI:s sammanställning i ämnet.

Det var bara under de varma perioderna i somras som algblomningen tog fart. När blåsten och kallare temperaturer tog över hade inte algerna, som egentligen är så kallade cyanobakterier, någon chans att blomma vid ytan.

Även om halterna av näringsämnen och då framförallt fosfor var höga så är det ändå väderförhållandena som styr hur stora algblomningarna blir, berättar oceanograf Martin Hansson.

- Är det lite ostadigare och blåsigt väder så blir ju algerna mer spridda i vattenmassan och man får inte de här riktigt tydliga ytansamlingarna.

För livet under ytan är det dock näringshalterna som har störst betydelse, och när de är riktigt höga bildas syrefria bottnar som i sin tur gör att fosfor som legat bundet på bottnarna frigörs och situationen blir ännu värre.

En ljusglimt i mörkret är ändå att en förhållandevis stor mängd syrerikt vatten, ungefär 30 kubikkilometer, strömmade in i Östersjön från Kattegatt i september i år, något som är bra för torsken som annars lider av att torskrommen dör när det saknas syre i vattnet.

Men ett inflöde av syrerikt vatten är inte bara positivt säger Martin Hansson då det kan få konsekvenser för just algblomningarna.

- Man får då upp det här näringsrika bottenvattnet som trycks upp och man får väldigt höga fosfathalter på ytan, som i sin tur kan leda till algblomningar, berättar han.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista