Reningsverk hotas av mångmiljonböter

Uppdaterad version kl. 16:53:
Avloppsreningsverken i Linköping och Motala riskerar 75 miljoner kronor i vite om inte utsläppen av övergödande ämnen minskar.

Länsstyrelsen kräver nu att reningsverken minskar utsläppen. Större avloppsreningsverk har sedan tio år tillbaka i tiden krav på sig att minska sina utsläpp av kväve till havet.

– Nu har det ju visat sig att nu har inte de försöken man har testat man inte kommit så långt med att utveckla tekniken som man har räknat med, säger Karin Sigvardsson, miljöskyddsdirektör på Länsstyrelsen. Hoten mot Östersjön är så pass alvarliga och utsläppen är så stora, så att vi kan inte vänta längre nu.

Av de 75 miljonerna hotas Tekniska verken i Linköping av 50 miljoner i vite om man inte lever upp till målen senast 2011 men det är inget som oroar Henrik Kruuse, chef på avloppsreningsverket i Linköping.

Ny reningsmetod framgångsrik
Sedan ett år tillbaka har man använt sig av en ny sorts teknik där man kunnat använda sig av de bassänger som redan finns istället för att bygga nya. Något som sparat mycket tid och varit lika effektivt som en traditionell metod enligt Kruuse.

– De resultaten vi har haft hittills talar för att det här systemet gör precis det vi har hoppats på, att vi ska klara kvävedirektiven under 2008, 2009 och 2010 som det framförallt gäller, säger Henrik Kruuse.

Även reningsverket i Finspång måste minska sina utsläpp men hotas inte av vite.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista