ÄLVESTAD

Ny kyrka ska byggas av mindre modell

Nu är det klart att kyrkan i Älvestad, som brann ned till grunden under våren 2007, byggs upp igen. Igår beslutade Fornåsa pastorats fullmäktige att bygga den mindre kyrka som även länsstyrelsen och stiftet förespråkar.

Det var i slutet av mars 2007 som kyrkan i Älvestad med anor från 1100-talet brann ned till grunden. Tidigt stod det klart att kyrkan skulle byggas upp igen. Två olika förslag på hur den nya kyrkan skulle se ut togs fram av en arkitekt, och nu har alltså församlingen valt förslaget med den mindre kyrkan, något som även länsstyrelsen och stiftet har förespråkat.

– Till stor del beror det på att vi får lägre underhållskostnad på sikt. Det är ju ganska så stora pengar det handlar om och man kanske sparar upp till 20 000 kronor om året, säger Arne Ekholm, ordförande i Fornåsa pastorats fullmäktige.

Arne Ekholm hoppas nu att kyrkan börjar byggas till våren.

– Ja vi hoppas att vi ska komma igång till våren. Nu ska en ny vägg dras upp, som det såg ut på medeltiden. Det kan göra att länsstyrelsen vill att vi ska göra lite mera arkeologiska undersökningar, det kan bromsa upp det hela. Men under förutsättning att vi får tag i ett bra byggteam hoppas jag att vi kommer igång under våren, avslutar Arne Ekholm.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista