ÖSTERGÖTLAND

Mer avfall till återvinning

Ännu mer av hushållens avfall ska sorteras. Från och med 1 november ska man sortera mjuka plastförpackningar tillsammans med hårdplasten. Sedan ska de återvinnas till nya förpackningar.

– Det man gör är att lägga de mjuka platsförpackningarna i samma behållare som de hårda förpackningarna i återvinningsstationen, säger Pernilla Thörnkvist som är ansvarig för avfallshantering på Norrköpings kommun.

Sorteringen av mjukplast gäller i hela landet från och med 1 november. Den insamlade mjukplasten kommer att sorteras ut och sen återvinnas till nya förpackningar.

Industrin ansvarig
Det är industrin som har ansvar för att återvinna förpackningar. Men tidigare har kommunerna haft uppdraget för att ta hand om mjukplast, genom att den sorterats i brännbart. För det har kommunerna fått ersättning från industrin.

– Vi har haft en kostnad i och med att vi har fått betala för att den ska förbrännas och därför så har vi fått en ersättning från plastproducenterna, säger Pernilla Thörnkvist.

Och om invånarna fortsätter att kasta mjukplats bland brännbara sopor, så får kommunen ingen ersättning för det extra arbete det medför. Men på industrins organisation förpacknings- och tidningsinsamlingen ser VD John Strand ingen risk med det.

– Vi bedömer den risken som väldigt liten. Kraftfulla informationsinsatser har visat sig vara väldigt effektiva för att öka insamlingen av förpackningar, säger John Strand. Där finns det stora möjligheter för kommunerna i Östergötland att göra någonting och vi kommer att hjälpa till med vår kampanj också.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".