VALDEMARSVIK

Förslag om utökad hygienkontroll

I dagarna har Livsmedelsverket presenterat ett förslag som går ut på att alla kommuner ska få rätt att kontrollera och göra stickprov hos marknadsknallar på tillfälligt besök, en kontroll som idag bara knallarnas hemkommuner får göra.

Just idag pågår Oktobermarknaden i Valdemarsvik och miljö- och hälsoskyddsinspektör Marie Magnusson är ute för att se att knallarna verkligen har med sig sina tillstånd från hemkommunen. Hon och hennes kollegor välkomnar det nya förlaget från Livsmedelsverket.
- Jag tycker det är bra. Vi har ju inte kunnat kontrollera hygien eller att de gör vad de ska göra. Knallarna kan ju ha papper på att de gör något helt annat än det de håller på med och då kan ju inte vi göra någonting alls.

Hygienriskerna vad det gäller mat på marknader handlar mest om att olika personer tar på maten direkt med fingrarna och till viss del även om bristfälliga kylmöjligheter, berättar Marie Magnusson.

- Jag tror dock inte att det är några större risker, de flesta har bra koll på hygien och kyla, däger hon.

På Oktobermarknaden idag går inspektörernas jobb ut på att kontrollera att knallarna har sina intyg från hemkommunerna med sig, något som de allra flesta har. Och de som inte har intyget med blir för den skull inte hemskickade direkt, enligt Marie Magnusson.

- Så elaka är vi inte idag. Då kollar vi upp det hela med hemkommunen först.

Marie-Louise Kristensson
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista