LINKÖPING

Utländska läkare får praktik

Idag invigdes Skäggetorps nya så kallade utbildningsvårdcentral. Där ska utländska, legitimerade läkare få den praktik de behöver för att få jobba i Sverige och verksamheten är unik i landet.

Fani Kalograni är en av 30 utländska läkare som sökt till de fem utbildningsplatser som finns vid den nya vårdcentralen som ligger inuti den vanliga Skäggetorps Vårdcentral. Hon tar emot vanliga patienter men har en lärare, en distriktsläkare, vid sin sida. Patientbesöket tar en timme.

Att kommunicera på svenska kan vara svårt, tycker hon. och början har varit lite tuff. Men skillnaderna i själva vården i Sverige och Grekland är inte så stora, tycker hon.

- Svenskar är mer försiktiga med antibiotikabehandling, men annars är vi nästan lika. Medicin är en vetenskap och människor är lika över hela världen, säger Fani Kalograni.

De legitimerade läkarna under utbildning på vårdcentralen har aldrig tidigare träffat patienter. Deras utländska läkarutbildning gör att de inte uppfyller kraven som gäller för att få jobba i Sverige - minst ett halvårs praktik. Det får de nu i Skäggetorp, den enda platsen i landet hittills som erbjuder detta.

Distriktsläkare Per Mattsson från en annan vårdcentral i länet är en av lärarna på vårdcentralen. Han tror mycket mera på den här modellen än på landstingets tidigare rekrytering utomlands ifrån.

- Det här är ett annat tänk och oddsen är mycket, mycket bättre än för de som kommit på annat sätt, menar Per Mattsson.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista