Norrköping

Arkeologisk undersökning på parkering

Just nu pågår en arkeologisk undersökning på en parkeringsplats mitt i centrala Norrköping.

Det man söker är spår av det medeltida Norrköping. Men undersökningen görs helt utan spade och hacka istället har arkeologerna en georadar till hjälp.

– Det vi gör är att jobba med en ny teknik i svenska sammanhang kan man säga. Istället för att börja gräva direkt och titta efter fornlämningar så har vi en maskin som funkar som ett ekolod som vi går fram och tillbaka med över ytan, säger Pär Karlsson.

Maskinen skickar ner signaler i marken och ”lyssnar” efter ett eko och utifrån hur mycket eko som kommer tillbaka och hur lång tid det tar kan de registrera att det finns saker under marken men också hur långt ner i marken de ligger. Hur mycket man kan läsa ut av materialet beror helt på vad för typ av lämningar det är och hur mycket annat det finns i marken runt omkring av till exempel yngre husgrunder eller raseringsmassor. Men under optimala förhållanden kan strukturer synas så tydligt att man inte behöver gräva någonting alls.

Undersökningen är ett tidigt steg i planeringsunderlagt för Lundbergs och beroende på om det finns lämningar eller inte så kan det påverka hur företaget väljer att rita till exempel byggnaderna i kvarteret.

För Pär Karlsson är den här typen av arbete ett nytt inslag, som arkeolog är han van att gräva när han ”är i fält” men under det här arbetet är han mer av en assistent till geofysikern Immo Trinks som är den som kan tekniken och som bearbetar datan efter geofysisk kompetens. Sen är det Pär Karlssons jobb att tolka materialet.

Linnea Sjölund
linnea.sjolund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista