Majoriteten i Norrköping, Stefan Arrelid (mp), Mattias Ottosson (s) och Kerstin Hildebrand (v).
Norrköping

Jämställd men svag kommunledning i Norrköping

En jämställd och lyssnande kommunledning, men som samtidigt uppfattas som svag. Den bilden av Norrköpings kommun målas upp i en färsk doktorsavhandling vid Linköpings universitet.

I avhandlingen försöker Micael Nilsson ta reda på om ökande antal kvinnliga politiker i Norrköping betyder att kvinnornas makt över politiken också ökar.

– Jag tycker mig kunna säga att det har blivit lite mer jämställt mellan kvinnor och män i den politiska ledningen, men politikernas makt över kommunen har samtidigt minskat i takt med att kvinnorna har blivit fler, säger Micael Nilsson.

Han beskriver hur politiken tidigare var en mansdominerad och mycket toppstyrd organisation. Socialdemokraten Ulla Pettersson-Carvalho, veteran i kommunpolitiken i Norrköping, bland annat som det första kvinnliga kommunalrådet känner igen sig i det:

– Ja, det var väldigt, väldigt manligt. Det är klart att det var jobbigt på många sätt och jag var ofta yngst och inte sällan den enda kvinna, berättar Ulla Pettersson-Carvalho. 

Enligt Micael Pettersson uppfattas dagens politiska ledning som lyssnande av politiker och tjänstemän, men därför också som svag:

– När den politiska ledningen inte uppfattas leva upp till det här tidigare idealet med en stark kommunstyrelseordförande, så uppfattar många att den politiska ledningen är svag.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista