Norrköping

Långa fängelsestraff för medhjälp till mord

Uppdaterad version 14:35

Hovrätten dömer idag en 33-årig kvinna från Söderhamn till åtta års fängelse för medhjälp till mord på sin före detta man, en 31-årig Norrköpingsbo. En manlig bekant till kvinnan döms till sex års fängelse och utvisning på livstid för samma brott, men vem som utförde mordet anser sig rätten inte kunna slå fast.

Det var i slutet av januari i år som den 31-årige Norrköpingsbon hittades död i sin före detta frus lägenhet i Söderhamn, där han var på besök för att träffa parets fyra gemensamma barn. Obduktionen visade att han huggits till döds med ett yxliknande föremål, medan han låg och sov.

Åtalades för mord
I de förhör som följde hävdade kvinnan att mordet måste ha begåtts av tre okända män, som ska ha trängt sig in i lägenheten under natten och slagit henne själv medvetslös.

Åklagaren valde dock att åtala både henne och hennes nya pojkvän, en man i 20-årsåldern, för mord alternativt medhjälp till mord, men när målet slutligen prövades ansåg Hudiksvalls tingsrätt inte att bevisningen höll. Mannen friades helt och  kvinnan dömdes enbart till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Kan ha mördats av okänd
Målet överklagades till Hovrätten för nedre Norrland som idag alltså gör en annan bedömning. I sin dom konstaterar hovrätten att den 33-åriga kvinnan lämnat oriktiga uppgifter i ett flertal avseenden och att den eller de personer som utfört mordet måste ha agerat i samråd med henne.

Rätten slår också fast att hennes pojkvän var inblandad i mordet, men i likhet med tingsrätten anser sig inte heller hovrätten kunna klarlägga vem som egentligen dödat den 31-årige Norrköpingsbon. ”Mycket talar för”, skriver rätten, ”att det kan vara en tredje person som utförde mordet”.

Slipper utvisning för barnens skull
Paret döms nu till åtta respektive sex års fängelse för medhjälp till mord. Mannen döms också till utvisning på livstid. Även kvinnan skulle egentligen ha utvisats, men eftersom hon har fyra barn i Sverige anser rätten att hon bör få bo kvar även efter avtjänat straff.

Mannen och kvinnan ska också betala sammanlagt drygt 330 000 kronor i skadestånd till Norrköpingsbons nuvarande hustru och de fyra barnen.

Läs mer:

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista