NORRKÖPING

Hur man gör om olyckan är framme

Många industrier i centrala Norrköping hanterar farliga kemikalier och i nästa vecka går Brandförsvaret i Norrköping ut med en informationskampanj till Norrköpingsborna om vad man ska göra om, det skulle hända en allvarlig olycka på något av dessa företag. 

– Det värsta som skulle kunna hända det är ju ett större kemikalieutsläpp i form av gas, säger  Eva Andersson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping. Det är ju det som vi vill medvetandegöra att de riskerna finns.

I Norrköping finns 13 företag som handskas med farliga kemikalier där en allvarlig olycka skulle kunna få svåra konsekvenser. 12 av dem ligger nära Norrköpings centrala delar. Bara Göteborg har fler företag av den här typen.

– Det är viktigt att känna till att det finns varningssystem, att jag lyssnar på radion eller skaffar mig information på annat sätt om vad som har hänt, säger brandingenjören Hans Eriksson.

Kommunen är enligt lag skyldig att vart femte år gå ut med information allmänheten och berätta vad man ska göra om en olycka skulle inträffa på företag där farliga kemikalier hanteras.

– Sannolikheten är liten att det ska inträffa någonting men vi måste vara beredda på att det kan hända för det kan alltid hända någonting, säger Hans Eriksson.

Johan Gustafsson
johan.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".