Äldre vinnare och förlorare när Östgötatrafiken ändrar priserna

Östgötatrafiken ändrar sina priser på bussar, spårvagnar och pendeltåg i länet från 1 januari 2009. Vinnare är de som fyllt 70 år som får kraftigt sänkta priser.

Pensionärsrabatten försvinner och ersätts med en seniorrabatt och det är på seniorerna som Östgötatrafiken satsar på. Priset på enkelresor för seniorer blir 10 kronor om man laddat ett värdekort i förväg. Månadskorten i tätort och årskorten sänks med drygt 1000 kronor.

Men samtidigt höjer Östgötatrafiken åldersgränsen för de som kan få den nya rabatten från 65 till 70 år.

– Vi försöker att harmonisera vårt begrepp med vad många andra har. Vi vill ge pensionärerna en bra produkt och då får vi sätta gränsen vid 70 år.

Men de pensionärer som är mellan 65 och 70 år får ju betala mer, varför har ni gjort så?
– Jag vill inte kalla det här en prishöjning. Det finns kategori som får höjda priser men de flesta trogna kunderna, som köper årskort, får en prissänkning.

De pensionärer som idag reser med pensionärsrabatt får istället betala fullpris, priser som på flera områden höjs. Bland annat blir dygnskortet dyrare 140 kronor istället för 110 idag.

Lars Anrell
lars.andrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista