Kinda/ Åtvidaberg

Facket beklagar varsel på Kindasågen

Facket på Södra Timbers sågverk i Kisa beklagar idag gårdagens besked om att personalstyrkan i Kisa och Åtvidaberg ska minskas med 25 tjänster, varav 20 i Kisa.

– Det är naturligtvis jobbigt i ett så litet samhälle, säger Mikael Tollemark som företräder Skogs- och träfacket i Kisa

Samtidigt säger han att han är glad för att sågverket ändå kommer att vara kvar och att han ju var medveten om förlustsiffrorna, men att det alltid är tråkigt när kollegor får gå.

– Det känns ju inte bra med det läget som är nu med arbeten, säger Mikael Tollemark på skogs- och träfacket.

Hur var stämningen på sågen igår?
– Den var låg, det var inte så att de gick och basunera ut det men det märktes att det var lågmält.

Hur väntat var det?
Vi visste att det var någonting på gång men inte hur mycket. Vi hoppades på att man skulle kunna göra andra besparingar än att dra in på folk. Men företaget måste ju överleva så någonstans måste man ju spara.

Hur många trodde du skulle varslas?
Jag hade hoppats på kanske 5-6 stycken varslade. Det är ju än så länge bara ett varsel så vi ska göra vad vi kan för att det ska bli färre som faktiskt blir uppsagda.

Det är den kraftigt försämrade marknaden som gör att bolaget anser sig tvingat att samordna verksamheten vid de båda sågverken för att spara pengar.

– Sågverksbranschen är ju en berg- och dalbana så jag hoppas att det hänger i nu för jag tror att det kan vända.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".