Norrköping

Dyr sanering för Fiskeby bruk

Saneringen av marken vid Fiskeby bruk utanför Norrköping blev fyra gånger dyrare än vad företagsledningen räknat med.

Slutsumman hamnade på över 30 miljoner kronor. Men trots det har företaget inte tänkt att ansöka om statligt stöd för sanering, något som annars är vanligt.

– Vi har inte drivit någon process utan vi tar vårt ansvar och betalar saneringen för området, säger fabrikschefen Håkan Hagdahl.

Vad betyder det för er att ni nu får betala allt?
– Det är en väldigt stor belastning för oss. Vi får lägga ut pengarna och det känns i plånboken och det gör ju att vi har mindre pengar att investera på andra saker.

Företaget bygger just nu en förbränningspanna som ska generera el och värme till produktionen av kartonger och förpackningar i Fiskeby.

När markarbetena för pannan sattes igång upptäckte man föroreningar i form av kisaska som bland annat innehåller cancerframkallande ämnen. Området gärvdes ut och sanerades till en kostnad på över 30 miljoner kronor. Det var mellan tre och fyra gånger dyrare än beräknat.

Har funnits sedan 1600-talet
Förorenad mark i Sverige är oftast resultatet av gammal industriverksamhet och det är sällan som de nuvarande markägarna är de som är skyldiga till förorenandet. Därför går staten ofta in och betalar delar av saneringen.

Men i det här fallet  råder inget tvivel om att det är företaget som står bakom gifterna. Fiskeby bruk har drivit verksamhet på platsen sedan 1637.

– Det är väldigt svårt och det diskuteras mycket om vem som har ansvaret för föroreningar som kom till för över hundra år sedan, säger Hans Hagdahl.

Kan bli nya saneringar
Troligen finns det mer gifter i markerna i området. Företaget diskuterar därför med länsstyrelsen om nya mätningar och eventuellt ytterligare sanering på andra platser på fabriksområdet. Om företaget ska stå även för de kostnaderna är oklart.

– Det blir en fråga för framtiden om det blir någon utökning av saneringsarbetet.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista