Bemanningsföretag vill få ut funktionshindrade i arbete

I Östergötland finns ett bemanningsföretag av det mer ovanliga slaget. Det är den ekonomiska föreningen Kooptima i Norrköping som hyr ut arbetskraft i form av personer med funktionsnedsättningar av olika slag.

– Många har väldigt bra kompetens men de får aldrig chansen att komma ut i arbetslivet. Sen säger många att det blir mycket sjukskrivningar men faktum är att det är tvärtom, de är mindre sjukskrivna, säger Claes Hertzman på Synskadades Riksförbund och styrelseledamot i Kooptima.

Bemanningsföretaget startade förra året. Det är ett kooperativ som ägs av föreningar och företag och samarbetar med så väl Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och flera kommuner i länet.

Handelsvaran är kompetens, säger ordföranden Jonny Håkansson. 

– Vårt jobb är att synliggöra kompetensen före handikappet. Om du hyr en människa i två år från oss så kommer du att se kompetensen det är vår plan.

Men kan det inte bli dyrt för arbetsgivaren och det behövs specialhjälpmedel?
– Det får man ta från fall till fall men det finns bidrag att få, säger Ulf Käcker som arbetar som konsult i Kooptima.

Hittills har en handfull personer med funktionshinder fått jobb via kooperativet. Alla i Kooptima får en personlig coach och ens möjligheter och önskemål kartläggs.

Ulf Käcker tycker att arbetsmarknaden blivit mer öppen för att personer med funktionsnedsättning kan vara en tillgång, men det gäller inte alla arbetsgivare.

– Det handlar om att ge kunskap om att den här gruppen är en jättestor arbetskraftsresurs som sitter i stugorna och väntar på att få jobb.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista