Östergötland

Brister hos många byggföretag

Många byggföretag slarvar med att arbeta aktivt för att förebygga olycksfall och ohälsa på byggarbetsplatserna. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket gjort.

Undersökningen visar att 78 av 115 besökta företag i byggbranschen i Östergötland och Södermanland hade brister när det gällde att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det är något som kan leda till högre risk att byggnadsarbetare skadar sig på sin arbetsplats.

Byggare oroade
Inspektionerna har gjorts hos företag inom bland annat vvs, måleri och snickeri och ingår i en årligt återkommande EU-kampanj, vars främsta syfte är att informera och uppmärksamma arbetsmiljön. Årets tema är riskbedömning.

Samtidigt visar en undersökning av byggnadsarbetareförbundet att många byggnadsarbetare är rädda för att skada sig i sitt arbete. En av fem oroas för att skada sig på arbetsplatsen.

Även fyra av tio platschefer oroas över att dom själva och dom anställda ska skadas på bygget.

Skärpta regler
Byggnads vill nu att Arbetsmiljöverket får mer pengar till inspektioner för att se till att arbetsmiljön är bra på byggena. Dessutom vill man att upphandlingsreglerna ses över så att byggena får rimliga tidsramar.

Företagen i länet med brister har nu fått krav från Arbetsmiljöverket att åtgärda dessa.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se


FAKTA: Dödsolyckor på jobbet

Hittills i år har 52 personer dött i arbetet. Mellan 2005-2007 har antalet dödsolyckor ökat, 2005 och 2006 var de 68 och 2007 var de 75. Men även om fler personer omkom under första halvåret 2008 än under samma tid 2007 rör det sig enligt Arbetsmiljöverket inte om någon accelererande utveckling. De värst drabbade branscherna är jord- och skogsbruk, byggverksamhet, tillverkningsindustri och transportsektorn. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista