Delar av strandskyddet skärps

Regeringen kommer att skärpa strandskyddet i områden där exploateringstrycket är hårdast. Det beskedet gav miljöminister Andreas Carlgren när han träffade sex naturvårds- och friluftsorganisationer.

Om någon vecka lägger regeringen fram en lagrådsremiss där strandskyddet luckras upp i inlands- och glesbygdskommuner. Samtidigt tar kommunerna över ansvaret för att ge dispenser och upphäva strandskyddet.

Miljörörelsen befarar att fler värdefulla stränder kommer att exploateras med det nya förslaget, även i riksintressanta och särskilt skyddsvärda områden.

På den punkten gav Andreas Carlgren lugnande besked. Han håller med kritikerna om att strandskyddet har undergrävts i de hårdast exploaterade kustområden i landet.

-Vi förbereder genom förtydliganden i lagtexten ett starkare skydd där utbyggnadstrycket är som hårdast, säger Andreas Carlgren till TT.

Enligt Carlgren ska länsstyrelsernas roll också bli ”väsentligt starkare” gentemot kommunerna i strandskyddsärenden.

-De ska kunna överpröva kommunala dispenser och upphävanden i detaljplaner, om de märker att en kommuns agerande avviker från lagens syften, säger han.

Regeringen skjuter till 17 miljoner kronor till länsstyrelserna nästa år för att de bättre ska bevaka att strandskyddet efterlevs, och sju miljoner kronor för att övervaka var det utvidgade strandskyddet ska genomföras.

TT

FAKTA: Strandskydd

Dagens strandskyddslag infördes 1975 och gäller vid alla sjöar, vattendrag och kuster. Avsikten är att främja allemansrätten och det rörliga friluftslivet, samt säkra livsvillkoren för värdefulla växter och djur som är beroende av strandmiljöerna.Skyddet innebär att bebyggelse inte får uppföras inom 100 meter från stranden. Antalet dispenser är dock stort, cirka 4 000-5 000 per år.Enligt regeringens kommande lagförslag föreslås kommunerna överta länsstyrelsernas rätt att ge dispens i strandskyddsärenden. Strandskyddet upphävs också i områden som är lämpliga för landsbygdsutveckling.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista