Svart dag på börsen

Stockholmbörsen är än en gång i fritt fall, och index har gått kraftigt minus under dagen. Nedgången beskrivs nu av bedömare som den största i Sverige i modern tid.

Men den extrema oron på börsen är svår att förklara, enligt Peter Andersson som är lektor i nationalekonomi på Linköpings universitet.

– Idag var det ju kombinationen att Asienbörserna gick ned tidigt imorse sen kom Volvo med en dålig rapport. Men även det borde kanske inte leda till sådana här våldsamma stora svängningar, säger Peter Andersson.

Bland de sektorer som fallit mest finns energiföretagen som i nuläget har fallit med över 16 procent på Stockholmsbörsen. Samtidigt menar Peter Andersson att man inte ska överdriva betydelsen av en skakig börs.

- Om man inte är en person som handlar med aktier dagligen så berörs så berörs vi vanliga människor inte fullt så mycket som media förstorar upp, avslutar Andersson.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista