ÖSTERGÖTLAND

Nya politiker per annons

Centerpartiet i Östergötland söker nu nya talanger och lockar med gratis politikerskola i några av länets kommuner. En liknande satsning inför förra valet gav flera nya namn i politiken i Norrköping och nu söker man intresserade i Boxholm, Ödeshög, Vadstena, Mjölby och Motala.

- Vi vill gärna informera och utbilda och efteråt så får man ta ställning till om man vill bli medlem i centerpartiet, säger Per-Åke Agnevik från centern i Boxholm.

Inför det senaste valet ordnade centern politikerskolor i Linköping och Norrköping och i Norrköping blev resultatet flera nya namn inom politiken. Nu har centern i fem kommuner i västra länsdelen gått ihop om den nya politikerskolan och hittills har flera nappat på gratiserbjudandet.

Studiematerialet har tagits fram centralt ihop med ett studieförbund. Lektionerna handlar bland annat om hur moderna kommuner fungerar, statskunskap ingår och en studieresa till riksdagshuset i Stockholm planeras också.

På kommunnivå har de politiska partierna på många håll svårt att få sina aktiva medlemmar att räcka till till alla nämnder. Återväxten är dålig och kommunerna söker nya vägar, som i Kinda omröstning via sms, för att säkra demokratin.

Men en del, som Per-Åke Agnevik från Boxholm, stannar kvar i decennier utan att tröttna och han tycker att han även gjort någon nytta under åren.

- Annars hade jag nog lagt av, det är väl ett intresse för samhällsfrågor som driver mig.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista