Samtalsrum i barnahuset i Linköping.
ÖSTERGÖTLAND

Flest åtal i landet

Östergötland toppar statistiken över hur många misstänkta sexuella övergrepp mot barn som till slut leder till åtal, något som annars skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet. Förekomsten av så kallade barnahus, där olika myndigheter samarbetar för att hjälpa barn som utsatts för sexuella övergrepp, har visat sig vara viktig.

I Östergötland leder 43 procent av alla anmälda våldtäkter mot barn till åtal. För landet som helhet är den siffran 19 procent och i till exempel Örebro län får bara 6 procent av de drabbade barnen sin sak prövad i domstol. Det visar statistik som kommer från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter så beror de stora skillnaderna bland annat på att polisen har olika arbetssätt runt om i landet, men även på faktorer som vem som är åklagare och förekomsten av så kallade barnahus, där myndigheter samarbetar för att hjälpa barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Linköping är en av de kommuner som tidigt öppnade ett barnahus.

Marie-Louise Kristensson
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista