Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i hanteringen av farliga ämnen

Det är stor brist i hanteringen av farliga ämnen i bland annat skolornas kemisalar i Linköping. Det här visar en undersökning som Linköpings kommun har gjort.
I syfte att få en samlad bild av laboratorieverksamheten i Linköpings kommun och för att se om verksamheten på de laboratorier fungerade - ur miljösynpunkt - gjorde kommunens miljökontor tillsynsbesök hos närmare 40 olika laboratorier. Majoriteten av de besökta laboratiorierna hade koppling till skolväsendet och resterande hade statlig eller kommersiell anknytning. Kontrollen visade på flera olika brister. Det var felaktig förvaring och hantering av kemikalier vilket bland annat medför risk att de farliga ämnena släpps ut i spillvattennätet. I vissa fall använde man förbjudna ämnen som lösningsmedel och kvicksilver. På skolorna var kunskapen om vad som är farligt avfall och hur dom ska hantera det mycket dålig. I rapporten skrivs det också att det saknas bra riktlinjer för hur tillsynen av laboratorierna ska göras. Kommunens miljökontor hoppas att kunskapen ska bli bättre efter den här undersökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".