1 av 4
2 av 4
Paul Lindvall (m).
3 av 4
Jan Willy Andersson.
4 av 4
Linköping

Sparkrav i Linköping i nya budgeten

Den borgerliga alliansen i Linköping både satsar och sparar de närmaste två åren. Idag presenterades kommunens budget för 2009 och 2010. Den innehåller bland annat en generellt sparkrav på 1 procent för samtliga nämnder.

Årets överskott väntas bli 50 miljoner kronor ändå ska nämndenra spara en procent av sin omsättning kommande år.

– Sveriges Kommuner och landsting har på bara några få månader skrivit ned de förväntade skatteintäkterna med 60 miljoner. De ökar ju men inte med lika mycket som vi trodde tidigare. De pengarna har vi inte längre för att bedriva verksamhet, säger Paul Lindvall.

Går det att spara in pengarna?
– Jag tror att det är möjligt. Precis som med ens egen hushållsekonomi så går det att göra saker smartare och effektivare inom en kommun. Men vi har ändå reserverat pengar under kommunstyrelsen om det skulle bli problem.

Varje nämnd får nu börja ta fram förslag på hur sparandet ska göras.

– Vi beställer ju verksamhet så vi har ingen personal att ta av. Men jag känner det inte som något jättetufft utan jag tror att vi ordnar det här, säger äldrenämndens ordförande Jan Willy Andersson (kd).

”Viktigt att våga satsa”
Trots vikande skatteunderlag kommer Linköping att satsa nya pengar inom en del områden.

– IT-stöd i skolan, habiliteringsersättning inom omsorg. Vi investerar för fotbollen, miljön och för nya jobb. Jag tror att det är en viktig signal att vi våga investera för framtiden när det är oroligt omkring oss, säger Lindvall.

Samtidigt växer Linköping och kommunen tänker starta både bygget av den nya fotbollsarenan i Kallerstad och bostäderna på Folkungavallen.

Micko kritisk
Gamla Linköping ska få en miljon kronor om året för nysatsningar och uppfärschning, kommunen ska öppna en ny hemsida i feburari med bättre möjlighet för medborgarna att få kontakter och svar på sina frågor.

Men oppositionsrådet Lena Micko (s) kritiserar alliansen för att vara allt för vaga i sina besparingar.

– Det största problemet med den här budgeten är att man inte säger vad man ska spara på. Att lägga ut generella besparingar är inte en klok politik. Jag tycker att vi har ett politiskt ansvar om man sitter i majoritet att peka ut vilka områden man vill spara in på och vilka som ska undantas, säger Micko.

Färre möten sparar miljoner
Förorenad mark ska få pengar till sanering, man ska bli en mer miljösmart kommun, och dessutom spara pengar, genom ett närmare samarbete med Norrköping till exempel i upphandlingar.

Alliansen lovar också att politikerna själva ska dra sitt strå till sparandet - bland annat genom att mötena ska bli färre. Kommunstyrelsen bidrar med tre miljoner om året genom att skippa tio av sina möten per år.

Skatten blir oförändrad.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".