1 av 2
Norrköpingshamn
2 av 2
Bengt-Erik Bengtsson.
Norrköping

Klartecken för muddring i Bråviken

Uppdaterad: 16:52
Norrköpings hamn kommer kunna ta in fler och större fartyg i framtiden. Miljödomstolen godkände nämligen Sjöfartsverkets och Norrköpingskommuns ansökan om att få bredda och göra farleden in till Norrköping djupare.

Ett avgörande beslut för hamnens framtid, menar hamndirektören Beng-Erik Bengtsson.

– Vi har lyckats informera på ett bra sätt och domstolen har lyssnat på oss, säger Bengtsson.

Miljödomstolen i Växjö som behandlat ansökan gick Norrköpings kommun och Sjöfartsverket till mötes och godkände i princip hela ansökan om muddring och och sprängning i delar av Bråviken.

Grumligt vatten och gift i botten
En större farled gör att hamnen kan ta in fler stora båtar dygnet runt utan någon större säkerhetsrisk. I dag kan de riktigt stora båtarna bara gå in och ut i dagsljus.

Muddringsplanerna har fått kritik av miljöskäl. Främst för att männsikor är oroliga för att fisk och annat liv i vattnet kommer att påverkas av den grumling som kommer att uppstå både vid muddring och när muddermassorna sedan dumpas mellan Esterön och Kolmården. En del är också oroliga för att gifter som kan finnas begravda på botten frigörs vid muddringen.

Men miljödomstolen har bedömt att skadorna inte kommer att vara långvariga och skriver i domen att säkerhetsaspekten väger tyngre och godkänner alltså ansökan.

Tror inte på överklagan
Flera privatpersoner som bor längs Bråviken har tidigare sagt att de ska överklaga beslutet.

– Uppriktigt sagt tror jag att de flesta som är inblandade i det här tycker att projektet är utomordentligt viktigt. Med lite eftertanke från alla parter så skulle jag bli förvånad om det skulle komma ett överklagande, säger Bengt-Erik Bengtsson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista